AUTO-KLUB KOPRIVNICA SUDJELOVAO U DANU BEZ AUTOMOBILA

IMG_7328

Auto-klub Koprivnica već tradicionalno dugi niz godina provodi razne akcije vezane za sigurnost u prometu s djecom predškolskog uzrasta, prvašićima i srednjoškolcima. Na žalost, zadnje dvije generacije djece i učenika te dobi nisu obuhvaćeni akcijama zbog COVID-19 situacije.

U suradnji s gradom Koprivnica koji je također tradicionalno održao Europski tjedan mobilnosti, od 16. rujna, dana 22. rujna je obilježen Dan bez automobila. Tim je povodom za promet od 9 do 12 sati bila zatvorena Ulica Đure Estera, na kojoj je Auto-klub Koprivnica postavio poligon za bicikliste na osiguranom i ograđenom prostoru. Na poligon su stigli 1. A i 1. D razredi iz Osnovne škole „Braća Radić“ Koprivnica te su isprobali svoje vještine vožnje na biciklu. Trčali su, skakali, razgibali se, vježbali, družili i na taj način obilježili tjedan mobilnosti i dan bez automobila.

Tajnik Auto-kluba Koprivnica, Boris Dušić, te voditelj, predavač i instruktor vožnje autoškole Auto-kluba, Ivica Ressler su ukratko porazgovarali s prvašićima, upozorili ih na opasnosti na koje mogu naići na putu od kuće do škole te im dali korisne savjete kako se sigurno kretati u prometu. Nakon što su učenici isprobali svoje vještine na biciklima koje je osigurao Grad Koprivnica, učenicima su podijeljene slikovnice i bojanke s tematikom sigurnosti u prometu na cestama, koje su osigurali Auto-klub Koprivnica i HAK.

Uz prigodnu stručnu edukaciju, djeci i prisutnima, gospodin Ressler, prometni stručnjak iz AK-a Koprivnica, posebno je naglasio da, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, djeca mlađa od 9 godina ne smiju samostalno upravljati biciklom u prometu čak niti uz pratnju roditelja. Od 9. do 14. godine mogu upravljati biciklom u prometu samostalno samo ako imaju vozačku dozvolu za upravljanje biciklom. Ako nemaju vozačku dozvolu, biciklom se u toj dobi mogu kretati u prometu isključivo uz pratnju roditelja ili odrasle osobe starije od 16 godina.

U galeriji fotografija možete pogledati kako smo obilježili Dan bez automobila.