Starogradska 45

Koprivnica

048/622-460

Telefon

auto-klub-koprivnica@kc.t-com.hr

Email Auto-kluba

autoskola@kc-ak.hr

Email Autoškole

KLIK – NAVIKA ODGOVORNOG PONAŠANJA

klik2016

Auto-klub Koprivnica je u suradnji s HAK-om te Srednjom školom Koprivnica, Obrtničkom školom Koprivnica i Gimnazijom „Fran Galović“ održao 4.5., 5.5. i 6.5. prometno preventivnu akciju „Klik – navika odgovornog ponašanja“. Akcija ima za cilj, posebno mlade vozače, upozoriti na važnost i nužnost korištenja sigurnosnog pojasa i primjenu prilagođene brzine u vožnji automobilom.

Prilikom akcije učenici četvrtih razreda su imali priliku isprobati simulator prevrtanja i simulaciju naleta na nepomičnu prepreku. Jedno od istraživanja HAK-a pokazalo je da više od polovice vozača i putnika u vozilima, u našim gradovima na žalost ne koriti sigurnosni pojas, čime ne poštuju propise i ugrožavaju svoju sigurnost. Stoga ne čudi podatak da više od 40% poginulih vozača i putnika u osobnim vozilima u našoj zemlji nije koristilo sigurnosni pojas. Vozači često misle da kako su sigurnosni pojasevi nepotrebni ili neudobni, a nisu svjesni kako je šansa za smrtno stradavanje u prometnoj nesreći 10% veća ako se ne koristi sigurnosni pojas te da brzina od samo 30 km/h može biti smrtonosna ukoliko se koristi sigurnosni pojas jer se pri tim brzinama rijetko aktiviraju zračni jastuci. Ovom akcijom su bili obuhvaćeni učenici dobnih skupina od 17 i 18 godina jer upravo mladi vozači vrlo često podcjenjuju brzinu, a precjenjuju svoje sposobnosti.

U simulatoru prevrtanja učenici su mogli iskusiti koliko je vezanje sigurnosnim pojasom važno pri prevrtanju vozila na krov automobila. Najčešća vrsta prometne nesreće koji prouzroče mladi vozači je slijetanje sa ceste u zavoju zbog neprilagođene brzine. Ako u tom slučaju vozač i putnici u vozilu nisu vezani sigurnosnim pojasevima doslovno nekontrolirano „lete“ unutar vozila te se teško ozljeđuju ili smrtno stradavaju. U simulatoru naleta na nepomičnu prepreku učenici su mogli iskusiti koje sile djeluju na tijelo prilikom udara vozila npr. u stablo ili most što je vrlo čest slučaj. Simulirana brzina bila je od 15 do 18 km/h što je većini učenika bilo smiješno, ali su svi bili neugodno iznenađeni nakon udara. Cilj akcije je učenike potaknuti na razmišljanje o tome koliko je sigurnosni pojas bitan te da zaista spašava živote.