KLIK – SIGURNOSNI POJAS – NAVIKA ODGOVORNOG PONAŠANJA

IMG_0588

Auto-klub Koprivnica je u suradnji s HAK-om te Srednjom školom Koprivnica, Obrtničkom školom Koprivnica i Gimnazijom „Fran Galović“ održao 25.3., 26.3. i 27.3. prometno preventivnu akciju „Klik – sigurnosni pojas – navika odgovornog ponašanja“. Akcija ima za cilj, posebno mlade vozače, upozoriti na važnost i nužnost korištenja sigurnosnog pojasa i primjenu prilagođene brzine u vožnji automobilom. U akciji je sudjelovalo 644 učenika.

Prilikom akcije učenici četvrtih razreda su imali priliku isprobati simulator prevrtanja i simulaciju naleta na nepomičnu prepreku. Jedno od istraživanja HAK-a pokazalo je da više od polovice vozača i putnika u vozilima, u našim gradovima na žalost ne koristi sigurnosni pojas, čime ne poštuju propise i ugrožavaju svoju sigurnost. Stoga ne čudi podatak da više od 40% poginulih vozača i putnika u osobnim vozilima u našoj zemlji nije koristilo sigurnosni pojas. Vozači često misle da kako su sigurnosni pojasevi nepotrebni ili neudobni, a nisu svjesni kako je šansa za smrtno stradavanje u prometnoj nesreći 10% veća ako se ne koristi sigurnosni pojas te da brzina od samo 30 km/h može biti smrtonosna ukoliko se koristi sigurnosni pojas jer se pri tim brzinama rijetko aktiviraju zračni jastuci. Ovom akcijom su bili obuhvaćeni učenici dobnih skupina od 17 i 18 godina jer upravo mladi vozači vrlo često podcjenjuju brzinu, a precjenjuju svoje sposobnosti.

U simulatoru prevrtanja učenici su mogli iskusiti koliko je vezanje sigurnosnim pojasom važno pri prevrtanju vozila na krov automobila. Najčešća vrsta prometne nesreće koji prouzroče mladi vozači je slijetanje sa ceste u zavoju zbog neprilagođene brzine. Ako u tom slučaju vozač i putnici u vozilu nisu vezani sigurnosnim pojasevima doslovno nekontrolirano „lete“ unutar vozila te se teško ozljeđuju ili smrtno stradavaju. Nakon predavanja kojemu je cilj da potakne učenike na razmišljanje o tome koliko je sigurnosni pojas važan za sigurno sudjelovanje u prometu, učenici su imali mogućnost iskustvenom metodom isprobati na simulatoru prevrtanja i simulatoru naleta na nepomičnu prepreku, koje sile koje sile djeluju na tijelo pri brzini od 18 km/h.
Većini učenika je bilo smiješno, ali su svi bili neugodno iznenađeni nakon udara. Cilj akcije je učenike potaknuti na razmišljanje o tome koliko je sigurnosni pojas bitan te da zaista spašava živote.

Ovaj program su podržali i posjetili Postaja prometne policije Koprivnica te Koprivničko-križevačka županija. Zamjenik župana, Ratomir Ljubić, je posjetio ovu akciju i sa zanimanjem, zajedno s učenicima, isprobao simulatore prevrtanja i naleta na nepomičnu prepreku.

Galerija fotografija: