ODRŽANA AKCIJA “KLIK – NAVIKA ODGOVORNOG PONAŠANJA”

IMG_6727

Auto-klub Koprivnica je u suradnji s HAK-om, Policijskom upravom Koprivničko-križevačke županije te Srednjom školom Koprivnica, Obrtničkom školom Koprivnica i Gimnazijom „Fran Galović“ 4.3.2024., 5.3.2024. i 6.3.2024. godine održao prometno preventivnu akciju „Klik – navika odgovornog ponašanja“. Akcija ima za cilj, posebno mlade vozače, upozoriti na važnost i nužnost korištenja sigurnosnog pojasa i primjenu prilagođene brzine u vožnji automobilom. U akciji je sudjelovalo 499 učenika.


Prilikom akcije učenici četvrtih razreda su imali priliku isprobati simulator prevrtanja. Jedno od istraživanja HAK-a pokazalo je da više od polovice vozača i putnika u vozilima, u našim gradovima na žalost ne koristi sigurnosni pojas, čime ne poštuju propise i ugrožavaju svoju sigurnost. Vozači često misle da kako su sigurnosni pojasevi nepotrebni ili neudobni, a nisu svjesni kako je šansa za smrtno stradavanje u prometnoj nesreći 10% veća ako se ne koristi sigurnosni pojas te da brzina od samo 30 km/h može biti smrtonosna ukoliko se koristi sigurnosni pojas jer se pri tim brzinama rijetko aktiviraju zračni jastuci. Ovom akcijom su bili obuhvaćeni učenici dobnih skupina od 17 i 18 godina jer upravo mladi vozači vrlo često podcjenjuju brzinu, a precjenjuju svoje sposobnosti.


Stručnjaci Ureda sigurnosti cestovnog prometa su u uvodnom dijelu, tijekom jednog školskog sata, kroz interaktivno predavanje objašnjavali učenicima svrsishodnost korištenja sigurnosnog pojasa u prometu. Kroz životne primjere i priče su obrazložili kako vezanje pojasa u vozilu nije samo zakonska obveza vozača i putnika, nego i element opće i osobne kulture.


Namjena projekta „KLIK“ je stjecanje kompetencija, znanja o sigurnosnim i zaštitnim mjerama i radnjama prije i za vrijeme upravljanja (ili prevoženja) vozilom, kao i razvoj vještina odgovornog i sigurnog ponašanja u prometu. Ovim se projektom djeluje na ponašanje srednjoškolaca, usvajanje i stjecanje pozitivnih stavova o njihovoj ugroženosti u prometu. Stečene komunikacijske kompetencije učenika koriste se za promicanje odgovornog ponašanja u horizontalnom smislu (prijenos informacija drugim učenicima) i u vertikalnom smislu (utjecaj na eventualno neodgovorne roditelje – vozače).


U simulatoru prevrtanja učenici su mogli iskusiti koliko je vezanje sigurnosnim pojasom važno pri prevrtanju vozila na krov automobila. Najčešća vrsta prometne nesreće koji prouzroče mladi vozači je slijetanje sa ceste u zavoju zbog neprilagođene brzine. Ako u tom slučaju vozač i putnici u vozilu nisu vezani sigurnosnim pojasevima doslovno nekontrolirano „lete“ unutar vozila te se teško ozljeđuju ili smrtno stradavaju.

Cilj akcije je učenike potaknuti na razmišljanje o tome koliko je sigurnosni pojas bitan te da zaista spašava živote. Ovaj program su podržali i posjetili Postaja prometne policije Koprivnica te Koprivničko-križevačka županija.

Klikom na galeriju možete vidjeti kako nam je bilo: